Vahva brändi vaatii rohkeutta

Huipulle-Seminaari-vahva-brandi-vaatii-rohkeutta.jpg

Yrittäjä kertoi minulle taannoin haluavansa nousta “oman toimialansa Appleksi”, brändiksi jonka luokse halutaan tulla,  jolle ollaan uskollisia. Ymmärrettävää, sillä moni haluaa olla “oman alansa Apple”. Kaikki tarkoittavat kuitenkin mitä Apple on tänä päivänä, maailman arvokkain brändi. Harva haluaa olla Apple vuonna 1976, jolloin perustajat myivät auton ja taskulaskimen, tärkeimmän omaisuutensa, saadakseen alkupääomaa.

Vielä harvempi haluaa olla vastaamassa ihmisoikeusjärjestöjen syytöksiin lapsityövoiman käytöstä, julkaista keskeneräisiä tuotteita tai erottaa perustajansa, palkatakseen hänet myöhemmin takaisin yhtiön ollessa pohjalla.

Yksi ihailemistani brändeistä on Oatly, Ruotsalainen kauramaitojen valmistaja. Moni haluaisi olla oman alansa Oatly. Rohkeasti viestivä ja rakastettu brändi, joka kasvaa vauhdikkaasti ollen oman toimialansa merkittävin vaikuttaja.

Harva on kuitenkaan valmis tekemään mainoksia, jotka saavat koko maitoteollisuuden käymään oikeustaistelua yritystä vastaan. Vielä harvempi haluaa julkaista hävityn oikeudenkäynnin dokumentit omilla verkkosivuillaan ja sen jälkeen rakentaa yrityksensä viestintää oman äitinsä kanssa tekemillään videoilla.

Kerron mielelläni tarinaa moottoripyöräilijästä, joka seisoo liikennevaloissa kaatosateessa, kun viereen ajaa auto. Auton kuljettaja avaa ikkunan ja kysyy ivallisesti motoristilta “eikö olisikin mukava olla nyt autolla liikkeellä”. Moottoripyöräilijä hymyilee ja vastaa: “Ei suinkaan, olisi kiva jos ei sataisi”.

Tarina on esimerkki siitä miten omaa brändiä, ajattelumaailmaa ja tavoitteita on turha muuttaa aina kun sataa tai tuulee vastaan. Silloin kun asiat eivät mene suunnitelmien mukaan, vahva brändi antaa tukea ja turvaa, selkeä visio ja missio tarjoavat suojaa. Niihin on helppo nojata ja rakentaa niiden varaan yhtenäinen rintama selvitäkseen ongelmista.

Vaatii rohkeutta ottaa kantaa tai esittää mielipiteitä, olla jonkun asian puolella silloin kun muut ovat vastaan tai seisoa oman mission takana kun se ei toimi. On haastavaa uskoa omaan visioon kun se tuntuu väärältä. Mieltä saa ja tulee muuttaa, kuten Applekin on tehnyt, seisten muutoksen takana ja perustellen sen osana visiotaan.

Huipulle -kiertueella mukana olevat Arman Alizad ja Mato Valtonen ovat esimerkillisiä henkilöbrändejä, jotka ovat seisseet oman asiansa takana, puolustaneet, jalostaneet ja monistaneet sitä uskottavasti erilaisiin muotoihin.

Tarinankerronta on tehokas tapa luoda, kehittää ja ylläpitää vahvaa brändiä. Kun yrityksesi ilme, tapa kommunikoida, missio ja visio perustuvat johonkin, on työntekijät ja asiakkaat helppo saada yrityksen taakse.

Brändi ja tarina on valtavan suuri sisäinen voimavara yrityksille, joiden tärkein yksittäinen resurssi on motivoitunut henkilöstö. Jos et itse usko omaan brändiisi, jos et pysty kertomaan mistä se syntyy ja miksi, on vaikeaa saada seuraajia, tai olla oman alansa yhtään mikään.

Kolme vinkkiä tarinankerronnan hyödyntämiseen brändäyksessä

1. Palaa yrityksesi alkumetreille, kirjoita ylös miksi perustit yrityksen ja mihin haluat sen kehittyvät.

2. Mieti miten haluaisit yrityksesi puhuvan ihmisille, mieti yrityksellesi oma persoon, kirjoita yrityksesi missio tähän sävyyn.

3. Lue nämä asiat ääneen ja katso näyttääkö yrityksesi siltä, mitä se haluaa kertoa. Jos et ole ylpeä ja innostunut yrityksen syntymisestä, sen missiosta ja miten se näkyy ja kuuluu yleisölleen, korjaa asia.

----------

Kalle Viira auttaa yrityksiä tarinan kerronnan ja brändäyksen hyödyntämisessä, hänet tunnetaan mm. Aalto Yliopiston StartUp Saunan BrandCamp -valmentajana. Itsenäinen yrittäjä toimii päätyökseen markkinointiviestinnän parissa ja on erityisen kiinnostunut auttamaan pieniä ja aloittavia yrityksiä rakentamaan omia brändejään kiinnostavista tarinoista.